неделя, 4 септември 2011 г.

Place des Vosges,Paris











От години показвам снимки от пътуванията ни с булката |
Това са нещата, които ни харесват и искаме да видят още хора |

събота, 3 септември 2011 г.

Шоколадови бонбони ЧЕРНОСЛИВ в Париж





Много обичам черен шоколад.
Изял съм доста трюфели с черен шоколад и не вярвах, че може да има по-нежен вкус.
Не можех да си представя, че богати руснаци и французи живеещи в Москва си носят  руски шоколадови бонбони, вместо да се радват на френските ръчно изработени шоколадови бонбони и макарони.

Миналата година в Тулон, Франция ми разказаха за прекрасните бонбони с черен шоколад ЧЕРНОСЛИВ. Произведено в Русия.

Тази година опитах първо ЧЕРНОСЛИВ Кремлина. Това е дехидратирана добре узряла синя / черна / слива обвита в черен шоколад. Уникално нежен бонбон !
Е, разбирам.
Това е завод до Москва и е нормално да има качествени и вкусни бонбони.

След няколко дни в Chateau Russe, магазин за много скъпи руски стоки в Париж, на  ул. Моцарт 86 намерих руски бонбони ЧЕРНОСЛИВ, Москва  и Леди Ночъ, Чувашката Република.
Завод за бонбони от  град Чебоксары , Чувашка република произвежда
VIP бонбони и ги продава в 16-ти район на Париж !
Това ме изуми.
С булката си купихме по няколко бонбона / много са скъпи / и ги изядохме с удоволствие .
След като изядохме тези лакомства дойде време за размисъл.

Руски шоколадиери от Севера отглеждат кайсии, сливи, орехи и други плодове и ядки и ги оформят като луксозни бонбони с черен шоколад.
Руснаците рекламират бонбоните си като диетични, защото не влагат захар или подсладители. Сладостта идва от добре узрялата слива или кайсия и няма проблем с диетите на богатите европейци.
Сливите, кайсиите и ядките предоставят витамини и фибри, а черният шоколад, който ги обвива е полезен и обичан от богатите.

И в завода в Москва и в завода в град Чебоксары може да си поръчате луксозни опаковки за корпоративни подаръци. Може да си купите луксозни опаковки за празничен подарък. Произведено в Русия.

Ние, работливите и умни българи, живеещи на Юг от Москва,
в най-красивата страна на света, предлагаме на света ошаф / варени сушени круши, сливи, кайсии и стафиди с много захар /.
Ошаф !
Това е което България предлага на Европа и на Света .  Произведено в България.

Ние, които произвеждаме вкусни кайсии и сливи не ги дехидратираме.
Дори не знаем, че има луксозни шоколадови бонбони с кайсии и сливи .
Ние, които произвеждаме сини сливи не знаем, че ако ги оставим да узреят до тъмно синьо / чернослив/ може да произведем нещо друго освен ошаф и шльоковица.
Срам !
Това е чувството, което остава след изяждане на няколко бонбона ЧЕРНОСЛИВ.
През 2011- та година добър черен шоколад с марка СВОГЕ може да ядете само ако си го купите произведен в Полша.
Крафт Фуудс Полша произвежда  шоколадите с натурален шоколад СВОГЕ
Perfect .
Явно качествена суровина шоколад не се ползва във фабриката в Своге, България
и не може да има бонбони като ЧЕРНОСЛИВ или Леди Ночь с марка Произведено в България.

В град Чебоксары са разбрали как да продават тонове сливи, кайсии и ядки  и да печелят евро и долари. Можете ли да кажете къде се намира Чувашката република ?
Да, не е в Европа и какво от това !
Техни бонбони се продават в Париж, а марципана, който ние още ядем през 21 век не го купуват дори в Сибир.
Това е срамно .
И затова ли ще обвиним турците и 500-те години робство ?
Турците доставят в Париж дехидратирани смокини с орехи. Без захар и консерванти. Цена без доставката е 35 евро за килограм.
35 евро за кило узрели орехи и 35 евро за кило кайсии = 70 евро за 2 килограма !
Има също сини сливи с орехи и кайсии с орехи.

Българска православна църква отглежда в земите си в Стара планина много вкусни орехи. Защо не произвеждат бонбони и сладкиши, а ги продават на циганите ?
Има нещо гнило в Република България.
Има нещо сбъркано.
Идват избори.
Моля ви, потърсете в Гугъл :
ЧЕРНОСЛИВ Кремлина http://www.kremlina.ru/ ,
Леди Ночь, г. Чебоксары  http://www.akkond.ru 
или  http://www.yelp.fr/biz/chateau-russe-paris
и преценете дали си заслужава да се срамувате, че не сте гласували и прости и неуки хора ще определят още много години какво да се произвежда и продава с марка Произведено в България.









Владимир Йосифов
Владимир Йосифов


Daniela Dimova:
"Ха-ха-ха! Като започнат да произвеждат шоколадови стратегически ракети, ще се замисля повече smile emoticon...
Между другото, обърнете внимание на коментарите под поста на шоколадовия производител - не всичко в Русия е загубено..."
---




петък, 2 септември 2011 г.

Другите квартали на Париж

Репортаж от Франция, 2011 | публикуван първо във вестник Бряг |
| снимки: Владимир Йосифов |
































Жителите на добрите райони в Париж казват на останалите – другите квартали.
Поисках да видя какво имат предвид.
Още в метрото се усеща разликата. Хората са други, Няма проблеми, но се усеща липсата на аромат на парфюм и спокойствие.
Тук няма много туристи / освен руснаци /.  Руските туристи не се страхуват от нищо, в добро настроение са и имат време за обикаляне. И на руснаците, и на мен ни е интересно да видим и „другите квартали” на Париж защото искаме да чуем смях или скандал, да видим емоция и истински лица на хора. Хората в „другите квартали” на Париж ще ти кажат да се махаш, ако им пречиш като ги снимаш.
Лицата на парижани в центъра и в добрите райони са като гримасКа - усмивка, която е гримаса – маска и ще ти просъскат какво търсите господине.

Излизайки от метрото усещате миризма на печена царевица и азиатски подправки.
Тук има нещо като съгледвачи. Чернокожи млади мъже си говорят, печат царевица и оглеждат с интерес всеки турист, който не е на Конкорд или на Кръглата точка, а в района им. Тези хора плашат най-много парижаните от центъра без да има защо.
Никакви проблеми няма.
Ние, българите, жителите в крайните провинции на Европа няма от какво да се страхуваме в крайните квартали на Париж.
Засега.
Искам да покажа на читателите на вестник Бряг, че имотите в „другите квартали” на Париж нямат прилика с нашите крайни квартали.

Крайните квартали на Париж са в същата уредена държава, но не предлагат същото качество на живот както в добрите райони. Цените на имоти и наеми в крайните квартали на Париж са  в пъти по-ниски от подобни имоти в добрите райони. И тук има всичко, повтарям всичко от което имате нужда освен лукс.

В София в крайните квартали няма държава, ред, кмет, власт, както няма и в централните райони. В София ако стане престъпление или пожар ще дойдат журналисти, полицаи и политици. После всеки от тях ще се измие с антибактериален гел и ще забрави къде е бил и какво е видял.
В София цените и наемите в крайни квартали са близки до цените на имоти в центъра. Това е възможно защото все още малко хора знаят / осъзнават / какво е качество на живота. Тук, у нас хората се примамват от плочки, паркет и иноксов парапет, а не от ЛОКАЦИЯта  и управлението  на района.
Това е неизлечимо поне още 40-50 години защото независимо от района в София живеят и ще живеят още много години ЗАЕДНО, като съседи, бедни и богати.
Това не може да се случи в нормална държава.

В Париж хората избират района съобразно парите си. Може богат, но много стиснат човек да живее в по-лош район, но не може беден човек да живее в скъп район.
Това прави нещата ясни и всеки знае какво може и къде да го постигне.

В Париж за да се намали разликата между добрите и другите квартали се строят лукс сгради за бедни в добрите квартали и добра инфраструктура в другите райони. Това се извършва едновременно. Сега в Париж се разширяват и ремонтират подземните паркинги ЕДНОВРЕМЕННО в крайни райони и до Арката.
В крайните квартали се строят нови кооперации, сравнително луксозни, за платежоспособни хора. Защо един парижанин с добра заплата ще отиде да живее в краен квартал ? Заради цената. Цената, в нова сграда, на много добър двустаен апартамент / 35-40 м2 / е около 5 000 евро / кв.м.
Същият апартамент би струвал над 13 000 евро / м2 около Българското посолство и Айфеловата кула.
Ако работите в центъра значи ще обядвате в центъра. В центъра ще се виждате с приятели и колеги вечер. После се качвате на влака или кола и се прибирате през подземния паркинг в жилището си. В събота и неделя или работите , или пътувате.
Съседите ви не са бедни и не чувате Малена, Гелена, Дзверена и други чалга култури около себе си.
Не виждате и не чувате нищо свързано с квартала в който живеете. Единственото, което купувате в квартала е багета / франзела / . Багетите тук са еднакво вкусни навсякъде. Казват, че „При Пол” са замразени тестата, но разликата може да се усети само от местните.
В крайните квартали не живеят парижани. Тук е царството на емигрантите. И бедни и богати са първо – второ поколение французи.
Новите французи имат нужда от повече живот около себе си, а другите квартали го осигуряват. Ако се държите подобаващо – няма проблеми.


Парижанин от добър район би предпочел да смени града, а не района си  с по-лош защото тук по адреса разбират какъв си, а не по дрехите и парфюма. В Париж всеки може да си купи дрехи и парфюми, но като кажеш пощенския си код става ясно какъв си.
Парижани с добра професия  продават скъпи имоти / жилища или магазини /  и заминават за провинцията, където купуват къща и живеят спокойно.

В „другите квартали” на Париж рядко има портиер. Тук заключването е с код. Целта е да се намали разхода за управление на сградата. Докато в добрите райони не е ясно кой е синдика / управителя / в крайните квартали на всяка сграда с управление пише кой я управлява. Цветята също са показател защото са скъпи и на балконите по-често няма цветя или има само по една – две саксии. Парите тук са преброени.

Истина е, че и добрите райони имат „онази част”. На няколко преки може да има бетонов възел и огромни строителни обекти. Там с години ще се събаря и строи и животът ви ще е като на строителна площадка.

Разгледайте Париж като държава със столица Кметството и 20 отделни градове - провинции – райони. Всеки град – провинция – район има кметство и своя икономика. Тези, които живеят от туризъм са по-богати, Тези провинции – градове, които са около Айфеловата кула или Триумфалната арка са още по-заможни градове – провинции.  Градовете – провинции – райони са разделени с паркове и градини. Свързани са с метрата като с бързи влакове. Разстоянията и броят население са огромни и примера е подходящ.

В другите райони на Париж мирише на друга/различна/ кухня. Няма един аромат. Това са подправки, които не познавам.
Ако трябва да избирам между софийския квартал Дружба 1, до циганските блокове,
и краен квартал на Париж с чернокожи, араби и азиатци, с техните миризми и музика, ще избера Париж, защото тук има надежда за децата и внуците ми.
В България такава надежда имат само глупавите хора.



Публикувайте видеоклипове и снимки в @Heineken


Владимир Йосифов
Владимир Йосифов




видеоклип : Laduree Macaroons, Макарони в Париж [HQ]

Video Thumb

Laduree Macaroons, Макарони в Париж

Препоръчвам ви кафе, малини, шам фастък и кокос.
Шоколадовите макарони също са добри.
Laduree Macaroons, Макарони в Париж]