понеделник, 13 юли 2015 г.

Наемане на селска къща


Призовавам всички членове на НСНИ да публикуват безплатно 365 дни реклами на селски къщи, които се дават под наем.

Кметовете на български села трябва да се конкурират за всеки наемател !
Наемателите са спасението на малките села.
Наемателите са спасение за малките курорти по Черноморието.Запишете се : https://www.facebook.com/events/400839210100913/




---
Миграцията от града към селото продължава да расте

В над 5 хил. села има над 2 млн. жители


 Това е рекордна миграция от града към селото, отчитат от Националния статистически институт за първите 4 месеца на 2015 г.
Данните сочат , че към края на миналата година в градовете живеят над 73,1% от населението, а в селата почти с 27 на сто. В момента преселението от града към селото е с по-голям относителен дял спрямо от селото към града: 26, 3 срещу 21%.
През миналата година селата в Софийска област са най-желани. Близо 18 хиляди са ги избрали за свой нов дом. Според демографите тези миграционни процеси показват, че българското село се преструктурира малко по малко.
Защо обаче градът вече не е толкова привлекателен за живот и бизнес? Една от първопричините е, че на село е по-евтино. Близо 20% от предприятията са ситуирани с малките селища, над 14% от инвестициите са в тези райони. 35 на сто от заетостта и нас е от селата.
Според отчетената статистика при преселението от града към селото хората до 39-годишна възраст тръгват с цялото си семейство. При вътрешнате миграция най-голям дял имат т. нар. млади пенсионери. Това са хора, които се връщат по родните си места.
Масовата миграция от град в село се оформя като постоянна тенденция още в началото на 90-те. Според специалистите тези миграционни процеси са трайни и ще продължат и за в бъдеще.
Източник: НСИ

---










Няма коментари:

Публикуване на коментар